11-01-2009 20:57
Przepis na placek turecki
Odsłony: 94
Przepis obiecany jeszcze w tamtym roku :) żeby nie było, że upiłam sie i zapomniałam co obiecałam. Świetny do podgrzania na imprezie, tudzież jedzenia rano, gdy człowiekowi nie chce sie ruszyć a żołądek już sie obudził.
Przepis pochodzi od mojej siostry Agi, która, po pierwsze, pracuje w knajpie tureckiej w Jeleniej Górze, po drugie stwierdziła, ze jej studia humanistyczne nie są ciekawe i zaczęła jednocześnie studiować gastronomię i wszystkie przepisy testuje na domownikach.
Moje siostry nazywają ten placek pidą, farsz mięsny nadaje sie też do makaronu i faszerowania brokułów. Jest łatwy, należy tylko przezwyciężyć wrodzone obawy przed zrobieniem ciasta drożdżowego.
A zatem, specjalnie dla uczestników balangi sylwestrowej:
1. Przygotowujemy ciasto:
Ciasto: 300 ml mleka, łyzka soli, 200 ml wody, 1 jajko, ok. 20 g drożdży, 1 kg mąki typ 500
Ja dodałam standardowe 2 torebki drożdży suszonych (tak jak na opakowaniu). Dobrze jest podgrzać lekko wodę, żeby była ciepła (albo wymieszać z zimnym mlekiem, razem będzie pół litra, czyli dwie szklanki).
Składniki na ciasto trzeba dobrze wymieszać i miętolić ok. 5-10 min (2-3 piosenki). Odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Nakryć suchą ściereczką, nie zaglądać! Powiedzieć kotu, że nie wolno na tym siadać.
Podzielić ciasto na kule o wielkości 2 pięści- porcja na 1 placek, można zostawić resztę ciasta w lodówce, tak do 2och dni, nakryć mokrą ścierką, żeby nie wyschło)
Poniżej są dwa przepisy na masy, teoretycznie wystarczy jedna, ja zrobiłam dwie i napakowałam sporo na wierzch.
2. Gdy ciasto rośnie robimy farsz:
Masa serowa: 2 opakowania sera feta, 1 duża cebula, 2 pomidory (ja dałam pół puszki zmiksowanych bez skórki), 1 czerwona papryka, mięta, majeranek, sól, pieprz, szpinak - ok. pół opakowania rozmrożonego.
Warzywa pokrój drobniutko(pomidory bez skórek) i duś na patelni, aż zrobi się papka, później wymieszaj z serem i przyprawami- posmaruj placek i połóż na wierzchu szpinak- albo dodaj bezpośrednio do masy.
Masa mięsna: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 2 czerwone papryki, 2 pomidory bez skórki (reszta z puszki), mięta, chilli, czerwona papryka w proszku, sól
Pokrojone warzywka duś na patelni razem z przyprawami, aż zmiękną, później dodaj mięsko, odstaw na 1h ( lub można zrobić dzień wcześniej), co by smaki dobrze się zmieszały. Na placek z masą wbij jajko( jak już będzie na wpół upieczony) - ja nie dodawałam jajka do naszych sylwestrowych.
3. Na ciasto nakładamy masę:
Placki kształtem przypominają owal lub łódkę, bierze się kawałek ciasta (dużą garść) i rozwałkowuje naprawdę cienko na szerokość blachy (podsypać mąką!). Ha mam dużą blachę taką wsuwaną do piekarnika i na niej mieściły się trzy placuchy. Po rozwałkowaniu smaruje sie masą, a brzeg zakłada na wierzch tak mniej więcej na 2-3 cm, zapobiegnie to spłynięciu masy i stworzy brzeg do trzymania. Przeniesienie tego to mały wyczyn, można ewentualnie masę nakładać już na blasze.
4. Pieczemy
200 stopni, ok 20 min, aż się zarumienią.
Po upieczeniu kroić nożem w poprzeczne paski.
Do placków dobra jest sałatka z ogórka, pomidora, czerwonej papryki z cebulą(+ sos majonez+zwykły jogurt+przyprawy)
Zdjęć nie będzie, bo aparat sie zbuntował.
Przepis pochodzi od mojej siostry Agi, która, po pierwsze, pracuje w knajpie tureckiej w Jeleniej Górze, po drugie stwierdziła, ze jej studia humanistyczne nie są ciekawe i zaczęła jednocześnie studiować gastronomię i wszystkie przepisy testuje na domownikach.
Moje siostry nazywają ten placek pidą, farsz mięsny nadaje sie też do makaronu i faszerowania brokułów. Jest łatwy, należy tylko przezwyciężyć wrodzone obawy przed zrobieniem ciasta drożdżowego.
A zatem, specjalnie dla uczestników balangi sylwestrowej:
1. Przygotowujemy ciasto:
Ciasto: 300 ml mleka, łyzka soli, 200 ml wody, 1 jajko, ok. 20 g drożdży, 1 kg mąki typ 500
Ja dodałam standardowe 2 torebki drożdży suszonych (tak jak na opakowaniu). Dobrze jest podgrzać lekko wodę, żeby była ciepła (albo wymieszać z zimnym mlekiem, razem będzie pół litra, czyli dwie szklanki).
Składniki na ciasto trzeba dobrze wymieszać i miętolić ok. 5-10 min (2-3 piosenki). Odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Nakryć suchą ściereczką, nie zaglądać! Powiedzieć kotu, że nie wolno na tym siadać.
Podzielić ciasto na kule o wielkości 2 pięści- porcja na 1 placek, można zostawić resztę ciasta w lodówce, tak do 2och dni, nakryć mokrą ścierką, żeby nie wyschło)
Poniżej są dwa przepisy na masy, teoretycznie wystarczy jedna, ja zrobiłam dwie i napakowałam sporo na wierzch.
2. Gdy ciasto rośnie robimy farsz:
Masa serowa: 2 opakowania sera feta, 1 duża cebula, 2 pomidory (ja dałam pół puszki zmiksowanych bez skórki), 1 czerwona papryka, mięta, majeranek, sól, pieprz, szpinak - ok. pół opakowania rozmrożonego.
Warzywa pokrój drobniutko(pomidory bez skórek) i duś na patelni, aż zrobi się papka, później wymieszaj z serem i przyprawami- posmaruj placek i połóż na wierzchu szpinak- albo dodaj bezpośrednio do masy.
Masa mięsna: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 2 czerwone papryki, 2 pomidory bez skórki (reszta z puszki), mięta, chilli, czerwona papryka w proszku, sól
Pokrojone warzywka duś na patelni razem z przyprawami, aż zmiękną, później dodaj mięsko, odstaw na 1h ( lub można zrobić dzień wcześniej), co by smaki dobrze się zmieszały. Na placek z masą wbij jajko( jak już będzie na wpół upieczony) - ja nie dodawałam jajka do naszych sylwestrowych.
3. Na ciasto nakładamy masę:
Placki kształtem przypominają owal lub łódkę, bierze się kawałek ciasta (dużą garść) i rozwałkowuje naprawdę cienko na szerokość blachy (podsypać mąką!). Ha mam dużą blachę taką wsuwaną do piekarnika i na niej mieściły się trzy placuchy. Po rozwałkowaniu smaruje sie masą, a brzeg zakłada na wierzch tak mniej więcej na 2-3 cm, zapobiegnie to spłynięciu masy i stworzy brzeg do trzymania. Przeniesienie tego to mały wyczyn, można ewentualnie masę nakładać już na blasze.
4. Pieczemy
200 stopni, ok 20 min, aż się zarumienią.
Po upieczeniu kroić nożem w poprzeczne paski.
Do placków dobra jest sałatka z ogórka, pomidora, czerwonej papryki z cebulą(+ sos majonez+zwykły jogurt+przyprawy)
Zdjęć nie będzie, bo aparat sie zbuntował.