» Blog » Przepis na placek turecki
11-01-2009 20:57

Przepis na placek turecki

Odsłony: 94

Przepis obiecany jeszcze w tamtym roku :) żeby nie było, że upiłam sie i zapomniałam co obiecałam. Świetny do podgrzania na imprezie, tudzież jedzenia rano, gdy człowiekowi nie chce sie ruszyć a żołądek już sie obudził.

Przepis pochodzi od mojej siostry Agi, która, po pierwsze, pracuje w knajpie tureckiej w Jeleniej Górze, po drugie stwierdziła, ze jej studia humanistyczne nie są ciekawe i zaczęła jednocześnie studiować gastronomię i wszystkie przepisy testuje na domownikach.

Moje siostry nazywają ten placek pidą, farsz mięsny nadaje sie też do makaronu i faszerowania brokułów. Jest łatwy, należy tylko przezwyciężyć wrodzone obawy przed zrobieniem ciasta drożdżowego.

A zatem, specjalnie dla uczestników balangi sylwestrowej:

1. Przygotowujemy ciasto:
Ciasto: 300 ml mleka, łyzka soli, 200 ml wody, 1 jajko, ok. 20 g drożdży, 1 kg mąki typ 500
Ja dodałam standardowe 2 torebki drożdży suszonych (tak jak na opakowaniu). Dobrze jest podgrzać lekko wodę, żeby była ciepła (albo wymieszać z zimnym mlekiem, razem będzie pół litra, czyli dwie szklanki).
Składniki na ciasto trzeba dobrze wymieszać i miętolić ok. 5-10 min (2-3 piosenki). Odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Nakryć suchą ściereczką, nie zaglądać! Powiedzieć kotu, że nie wolno na tym siadać.
Podzielić ciasto na kule o wielkości 2 pięści- porcja na 1 placek, można zostawić resztę ciasta w lodówce, tak do 2och dni, nakryć mokrą ścierką, żeby nie wyschło)

Poniżej są dwa przepisy na masy, teoretycznie wystarczy jedna, ja zrobiłam dwie i napakowałam sporo na wierzch.

2. Gdy ciasto rośnie robimy farsz:
Masa serowa: 2 opakowania sera feta, 1 duża cebula, 2 pomidory (ja dałam pół puszki zmiksowanych bez skórki), 1 czerwona papryka, mięta, majeranek, sól, pieprz, szpinak - ok. pół opakowania rozmrożonego.

Warzywa pokrój drobniutko(pomidory bez skórek) i duś na patelni, aż zrobi się papka, później wymieszaj z serem i przyprawami- posmaruj placek i połóż na wierzchu szpinak- albo dodaj bezpośrednio do masy.

Masa mięsna: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 2 czerwone papryki, 2 pomidory bez skórki (reszta z puszki), mięta, chilli, czerwona papryka w proszku, sól

Pokrojone warzywka duś na patelni razem z przyprawami, aż zmiękną, później dodaj mięsko, odstaw na 1h ( lub można zrobić dzień wcześniej), co by smaki dobrze się zmieszały. Na placek z masą wbij jajko( jak już będzie na wpół upieczony) - ja nie dodawałam jajka do naszych sylwestrowych.

3. Na ciasto nakładamy masę:
Placki kształtem przypominają owal lub łódkę, bierze się kawałek ciasta (dużą garść) i rozwałkowuje naprawdę cienko na szerokość blachy (podsypać mąką!). Ha mam dużą blachę taką wsuwaną do piekarnika i na niej mieściły się trzy placuchy. Po rozwałkowaniu smaruje sie masą, a brzeg zakłada na wierzch tak mniej więcej na 2-3 cm, zapobiegnie to spłynięciu masy i stworzy brzeg do trzymania. Przeniesienie tego to mały wyczyn, można ewentualnie masę nakładać już na blasze.

4. Pieczemy
200 stopni, ok 20 min, aż się zarumienią.

Po upieczeniu kroić nożem w poprzeczne paski.

Do placków dobra jest sałatka z ogórka, pomidora, czerwonej papryki z cebulą(+ sos majonez+zwykły jogurt+przyprawy)

Zdjęć nie będzie, bo aparat sie zbuntował.

Komentarze

Autor tego bloga samodzielnie moderuje komentarze i administracja serwisu nie ingeruje w ich treść.

beacon
   
Ocena:
0
Jedno mi umknęło - w której fazie robienia placków nakłada się ten farsz/sos? Jak już jest upieczone? Sos zatem nakłada się zimny, czy podgrzany?
11-01-2009 21:30
senmara
   
Ocena:
+1
Przed upieczeniem: ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zagiąć brzegi, na blachę i do piekarnika. zaraz podziele tekst
11-01-2009 21:38
Furiath
   
Ocena:
+2
Od senników i miniopowiadań na blogach, to tylko przepisy są nudniejsze... * ;)

*Dla mnie
11-01-2009 21:43
Rag
   
Ocena:
+1
Zabrzmię jak kura domowa, ale zamiast mięsa mielonego można użyć pokrojonych w drobniutkie paski filetow z kurczaka i papryczek jalapenos, ja takie czesto przyrzadzam ; >

Pozdrawiam
Rag
11-01-2009 21:46
teaver
   
Ocena:
0
Acha! Widzę, że apetyty dopisują. :D Jak tylko dorwę piekarnik, zaraz wypróbuję. A ten przepis trochę mi przypomina takie stare, średniowieczne, kiedy jeszcze placki pieczono raczej na słono, z mięsem.
11-01-2009 23:36
Marigold
   
Ocena:
0
A kto się boi ciasta drożdżowego? :> Ja mam pytanie z innej beczki: jak Ty, u licha, faszerujesz brokuły????? Ja też chcę! Na razie - przed urodzinową imprezą - przetestowałam w Sylwka leczo chłopskie, a dziś tort na zimno ;)
12-01-2009 00:30
Repek
    @Furiath
Ocena:
0
Ale zjeść to już lubisz? :)

Pozdro
12-01-2009 00:39
~30+

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
a teraz daj przepis na zajefajną zupę:)
12-01-2009 02:59
senmara
   
Ocena:
0
Marigold ma punkciora za spostrzegawczość!

Zapiekać z brokułami, faszerwać można cukinię czy co tam jest odpowiednio długie i do wydrążenia, np. Bakłażany ;)

Furiath wie, ze to jego tydzień opieki nad korytkiem, a za tydzień, gdy ja powrócę do roli szefa kuchni i mistrza zaopatrzenia zdążę zapomnieć o przytykach.
12-01-2009 08:37
teaver
   
Ocena:
0
Ha! Czyli cały ten tydzień jedziecie na mrożonkach? ;)
12-01-2009 14:46
Furiath
   
Ocena:
0
O! Mrożonki!
Dobry pomysł, myślałem raczej o kanapkach. Dzięki Teaver :)
12-01-2009 14:57
senmara
   
Ocena:
0
a ja myślałam o Pizzy Hut :>
12-01-2009 15:27
Marigold
   
Ocena:
0
Ja bym popierała opcję pizza ;)
12-01-2009 15:35
~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
i jezus chrystus też
12-01-2009 16:07
lucek
   
Ocena:
0
Mrożonki to i tak lepiej niż zupa tesco z puszki z kruszonymi krakersami ;-)


l.
12-01-2009 16:41

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.